divendres, 13 de novembre de 2015

CONSELLS PER AJUDAR ALS NENS I NENES A APRENDRE A LLEGIR..Saber llegir -juntament amb escriure, entendre i parlar- és una de les habilitats fonamentals i necessàries per al domini d'una llengua. Els pares sovint volem col·laborar però no sabem ben bé com fer-ho i com ajudar als nostres fills i filles en aquest aprenentatge.


 La lectura mecànica és important. Han d'anar guanyant agilitat i fluïdesa en la descodificació de les lletres. Moltes vegades quan acaben de llegir una paraula, no recorden les primeres lletres d'aquesta. Nosaltres podem repetir tota la paraula sencera:  si el nen ha llegit: "aaaaarrrrrmmmmaaaarrrrriiii" , nosaltres podem dir "Molt bé! Has llegit armari! vinga ara llegeix-la tu!"
Si veiem que enlloc de dir "PA-PA" diu "la pe, la a, la pe, la a" podem ajudant-lo dient: "la pe" és el nom de la lletra però no parla així, "la p sola no vol dir res, necesita la A, la E, la I, la O, la U perquè soni, perquè parli, llavors amb la a sonarà PA, amb la e, PE..." 
Ja veureu com ben aviat la lectura mecànica es va consolidant i poden anar entenent petites frases a mesura que descodificant les lletres del text. És en aquest moment que comencen a gaudir de la lectura.
L'IMPORTANT? PASSAR UNA BONA ESTONA AMB EL VOSTRE FILL/A I GAUDIR DE LA LECTURA.


US DEIXEM UN ARTICLE QUE BEN SEGUR QUE US AJUDARÀ.
ARTICLE. Font:  Healthy Children
Llegir en veu alta és una de les millors maneres d’ajudar al teu fill a aprendre a llegir. A més, pot ser molt divertit! Com més emoció mostris mentre llegeixis, més ho gaudirà! El més important és que ell marqui el ritme i es diverteixi mentre aprèn a llegir.
Segueix els consells següents quan tu llegeixis al teu fill:
 • Fes córrer el dit al llarg de les paraules a mesura que les vas llegint per ensenyar-li que allò que assenyales és el que explica la historia.
 • Fes sons d’animals i veus divertides, sense vergonya! Així ajudaràs el nen a que s’entusiasmi amb la història.
 • Atura’t a les imatges i pregunta-li al nen que descrigui què hi veu. Parla-li de com les imatges relaten la història.
 • Convida’l a participar en qualsevol frase que es vagi repetint al llarg del conte.
 • Ensenya-li com els esdeveniments que tenen lloc al llibre poden ser similars als que ell viu en el dia a dia.
 • Si el nen fa una pregunta, para de llegir i respon. El llibre pot ajudar-lo a expressar els pensaments i solucionar els propis problemes.
 • Segueix llegint al teu fill fins i tot després que hagi après a llegir. Un nen pot escoltar i entendre històries més complicades que si les llegeix per ell mateix.
Llegir en veu alta
Un cop el nen comenci a llegir pel seu compte, fes-lo llegir en veu alta. Això l’ajudarà a agafar confiança en l’habilitat de llegir, i a gaudir en l’aprenentatge de noves tècniques de lectura. Fes torns de lectura amb el teu fill per tal que vagi aprenent habilitats més avançades.
Si el nen demana ajuda amb una paraula, explica-li ràpidament el significat per tal de que no perdi el fil de la història. No el forcis a dir cap paraula si s’entrebanca, tret que ell mateix insisteixi en fer-ho.
Si substitueix una paraula per una altra mentre està llegint, observa si té sentit. Si per exemple fa servir el mot “gosset” en comptes de “cadell”, el resultat és el mateix; no l’aturis per corregir-lo. Si per contra utilitza una paraula que no té sentit, per exemple “col” per “sol”, demana-li que llegeixi un altre cop la frase perquè no estàs segur d’haver entès bé el que ha llegit. Reconeix els límits d’energia del nen, para en cada sessió davant de qualsevol senyal de fatiga, cansament o frustració.
Sobretot, assegura’t de felicitar-lo pels progressos! Tu ets el primer professor i el més important de tots! La lloança i el suport que li dones mentre ell aprèn a llegir l’ajudaran encara més a gaudir de la lectura i de l’aprenentatge.
Aprendre a llegir a l’escola
Un cop el teu fill comenci l’escola primària, començarà l’educació formal en la lectura. Hi ha moltes maneres d’ensenyar els nens a llegir a l’escola:
 • Emfatitzar el reconeixement de la paraula, fent entendre als alumnes el significat global sobre el context.
 • Aprendre quin so representa cada lletra (fonètica); això els ajuda a “descodificar” o pronunciar les paraules.
 • Parar atenció a les connexions entre allò parlat i allò escrit.
Molts professors utilitzen una combinació de mètodes per ensenyar als alumnes a llegir. És una habilitat important per als nens en l’aprenentatge. Molts aprenen a llegir sense cap problema, però forçar un nen a llegir abans d’hora o quan presenta problemes pot ser contraproduent. Es recomana llegir conjuntament i jugant a jocs per fer-ho de forma més divertida.
Els pares han d’involucrar-se en l’aprenentatge dels fills. Fomentar la passió d’un nen per l’aprenentatge anirà acompanyat d’una probabilitat més gran d’èxit escolar.

Consells per a la lectura
Aquests són alguns consells que cal tenir en compte mentre el nen aprèn a llegir:
 • Dedica-li un temps cada dia. A molts nens els encanta que els expliquin un conte abans d’anar a dormir. A més, aquesta és una bona manera de relaxar el nen després d’un dia de molta activitat. Llegir entre cinc i deu minuts cada dia serà més beneficiós que no llegir una hora seguida un dia a la setmana. A més, els fills ens agrairan que els dediquem aquesta estona diària.
 • Deixa llibres a l’habitació del nen perquè els pugui gaudir quan vulgui. Assegura’t que l’habitació té les millors condicions per a una bona lectura: un llit, un sofà o una cadira confortable, prestatgeries per als llibres i un llum adequat.
 • Llegeix els llibres que el nen gaudeix més. Al cap d’un temps segur que sap les frases de memòria. Deixa que vagi relatant ell mateix el conte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada